Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by PRChecker.info service

Showing posts with label Chemistry Quiz. Show all posts
Showing posts with label Chemistry Quiz. Show all posts

Thursday, May 16, 2013

The number of gram molecules of chlorine in 6.02  1025hydrogen chloride molecules is 50


305.    The number of gram molecules of chlorine in 6.02  1025hydrogen chloride molecules is
(A) 5
(B) 50
(C) 100
(D) 10
Answer:: (B)

306.    The number of nodal planes present in   s antibonding orbitals is
(A) 1
(B) 2
(C) 0
(D) 3
Answer:: (A)

307.    The number of unidentate ligands in the complex ion is called
(A) EAN
(B) Coordination number
(C) primary valency
(D) oxidation number
Answer:: (B)

308.    The one which has least Iodine value is
(A) Ghee
(B) Groundnut oil
(C) Sunflower oil
(D) Ginger oil
Answer:: (A)

309.    The order of stability of metal oxides is
(A)       Fe2O3 < Cr2O3 < AIZO3 < MgO
(B)       Fe2O3 < Al2O3 < Cr2O3 < MgO
(C)       Al2O3 < MgO < Fe2O3< Cr2O3
(D)       Cr2O3 < MgO < Al2O3 < Fe2O3
Answer:: (A)

310.    Which one of the following statement is no true?
(A)        Oxides of sulphur, nitrogen and carbon are the most widespread air pollutant
(B)       pH of drinking water should be between 5.5 – 9.5
(C)       Concentration of DO below 6 ppm is good for the growth of fish
(D)       Clean water would have a BOD value of less than 5 ppm
Answer:: (C)

The correct set of four Quantum numbers for outermost electron of Potassium (Z = 19) is


299     .The correct set of four Quantum numbers for outermost electron of Potassium (Z = 19) is
(A) 4, 0, 0, 
(B) 3, 0, 0, 
(C) 4, 1, 0, 
(D) 3, 1, 0, 
Answer:: (A)

300.    The correct statement with regard to   and   is
(A)  is more stable than   
(B)   is more stable than   
(C) Both   and   are equally stable 
(D) Both   and   do not exist
Answer:: (B)


301.    The monomers of Buna-S rubber are
(A) vinyl chloride and sulphur
(B) butadiene
(C) styrene and butadiene
(D) isoprene and butadiene
Answer:: (C)

302.    The noble gas mixture is cooled in a coconut bulb at 173 K. The gases that are not adsorbed are
(A) He and Ne
(B) Ar and Kr
(C) He and Xe
(D) Ne and Xe
Answer:: (A)

303.    Which one of the following shows functional isomerism?
(A) CH2Cl2
(B) C2H5OH
(C) C3H6
(D) C2H4
Answer:: (B)

304.    The number of disulphide linkages present in insulin are
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer:: (B)

The condensation polymer among the following is Protein


293.    The condensation polymer among the following is
(A) PVC
(B) Polyethene
(C) Rubber
(D) Protein
Answer:: (D)

294.    The correct order in which the first ionisation potential increases is
(A) Na, K, Be
(B) K, Na, Be
(C) K, Be, Na
(D) Be, Na, K
Answer:: (B)

295.    The correct order of increasing bond length of C – H, C – O, C – C and C = C is
(A) C - H < C - O < C – C < C = C
(B) C - H < C = C < C – O < C - C
(C) C - C < C = C < C - O < C - H
(D) C - O < C - H < C - C < C = C
Answer:: (B)

296.    The correct order of ionisation energy of C, N, O, F is
(A) C < N < O < F
(B) C < O < N < F
(C) F < O < N < C
(D) F < N < C < O
Answer:: (B)

297.    The correct sequence of reactions to convert p-nitrophenol into quinol involves ______.
(A) hydrolysis, diazotization and reduction
(B) reduction, diazotization and hydrolysis
(C) diazotization, reduction and hydrolysis
(D) hydrolysis, reduction and diazotization
Answer:: (B)

298.    The correct sequence of steps involved in the mechanism of Cannizzaro's reaction is ______.
(A) transfer of H-, transfer of H+ and nucleophilic attack
(B) nucleophilic attack, transfer of H- and transfer of H+
(C) electrophilic attack by OH-, transfer of H+ and transfer of H-
(D) transfer of H+, nucleophilic attack and transfer of H-
Answer:: (B)

The chemical name of anisole is Methoxy benzene


285.    The chemical name of anisole is
(A) Ethanoic acid
(B) Methoxy benzene
(C) Propanone
(D) Acetone
Answer:: (B)

286.    The colour of sky is due to
(A) transmission of light
(B) wavelength of scattered light
(C) absorption of light by atmospheric gases
(D) All of these
Answer:: (B)

287.    The complex, [Pt (Py) (lNH3) Br Cl ] will have how many geometrical isomers?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 0
Answer:: (B)

288.    The complexes [Co (NH3)6] [Cr (CN)6] and [Cr(NH3)6] [Co(CN)6] are the examples of which type of isomerism?
(A) Geometrical isomerism
(B) Linkage isomerism
(C) Ionization isomerism
(D) Coordination isomerism
Answer:: (D)

289.    The compound obtained when acetaldehyde reacts with dilute aqueous sodium hydroxide exhibits ______.
(A) optical isomerism
(B) geometric isomerism
(C) both optical and geometric isomerism
(D) neither optical nor geometric isomerism
Answer:: (A)

290.    The compound on dehydrogenation gives a ketone. The original compound is
(A) primary alcohol
(B) secondary alcohol
(C) tertiary alcohol
(D) carboxylic acid
Answer:: (B)

The angle strain in cyclobutane is 9°44'


279.    The angle strain in cyclobutane is
(A) 24°44'
(B) 29°16'
(C) 19°22'
(D) 9°44'
Answer:: (D)

280.    The basic principle of Cottnell's precipitator is
(A) Le-chatelier's principle
(B) peptisation
(C) neutralisation of charge on colloidal particles
(D) scattering of light
Answer:: (C)

281.    The best method for the conversion of an alcohol into an alkyl chloride is by treating the alcohol with
(A) SOCl2 in presence of pyridine
(B) Dry HCl in the presence of anhydrous ZnCl2
(C) PCl3
(D) PCl5
Answer:: (A)

282.    The calculated bond order of super oxide ion ( ) is
(A) 2.5
(B) 2
(C) 1.5
(D) 1
Answer:: (C)

283.    The carbon-carbon bond length in Benzene is
(A) in between C2H6 and C2H2
(B) in between C2H4 and C2H2
(C) in between C2H6 and C2H4
(D) same as in C2H4
Answer:: (C)

284.    The characteristic not related to alkali metal is
(A) low melting point
(B) low electronegativity
(C) high ionisation energy
(D) their ions are isoelectronic with noble gases
Answer:: (C)

Presence of halogen in organic compounds can be detected using Beilstien's test


271.    Presence of halogen in organic compounds can be detected using
(A) Beilstien's test
(B) kjeldahl test
(C) Duma's test
(D) Leibig's test
Answer:: (A)

272.    Rate of physical adsorption increases with
(A) decrease in pressure
(B) increase in temperature
(C) decrease in surface area
(D) decrease in temperature
Answer:: (D)

273.    Reaction of methyl bromide with aqueous sodium hydroxide involves ______.
(A) SN 1 mechanism
(B) racemisation
(C) SN2 mechanism
(D) inversion of configuration
Answer:: (C)

274.    Standard electrode potential for Sn4+ / Sn2+ couple is +0.15 V and that for the Cr3+ / Cr couple is –0.74 V. These two couples in their standard state are connected to make a cell. The cell potential will be
(A) +1.83 V
(B) +1.19 V
(C) +0.89 V
(D) +0.18 V
Answer:: (C)
275.    Standard electrode potential of three metals X, Y and Z are –1.2 V, +0.5 V and –3.0 V respectively. The reducing power of these metals will be
(A) X > Y > Z
(B) Y > Z > X
(C) Y > X > Z
(D) Z > X > Y
Answer:: (D)

276.    The activation energy for a reaction at the temperature TK was found to be 2.303 RT J mol-1. The ratio of the rate constant to Arrhenius factor is ______.
(A) 10-2
(B) 10-1
(C) 2´10-2
(D) 2´10-3
Answer:: (B)

277.    The amino acid which is not optically active is
(A) glycine
(B) alanine
(C) serine
(D) lactic acid
Answer:: (A)

278.    The amount of heat evolved when 500 cm3 of 0.1 M HCI is mixed with 200 cm3 of 0.2 M NaOH is ______.
(A) 1.292 kJ
(B) 2.292 kJ
(C) 3.392 kJ
(D) 0.292 kJ
Answer:: (B)

One mole of oxygen at 273 k and one mole of sulphur dioxide at 546 k are taken in two separate containers, then, kinetic energy of O2 < kinetic energy of SO2.


265.    One mole of oxygen at 273 k and one mole of sulphur dioxide at 546 k are taken in two separate containers, then,
(A) kinetic energy of O2 > kinetic energy of SO2 .
(B) kinetic energy of O2 < kinetic energy of SO2.
(C) kinetic energy of both are equal.
(D) None of these
Answer:: (B)

266.    One mole of which of the following has the highest entropy?
(A) liquid nitrogen
(B) hydrogen gas
(C) mercury
(D) diamond
Answer:: (B)

267.    Paracetamol is a/ an
(A) antimalarial
(B) antipyretic
(C) analgesic
(D) both 2 and 3
Answer:: (D)

268.    Peroxide ion ______.
a) is diamagnetic.
b) has five completely filled antibonding molecular orbitals.
c) is isoelectronic with neon.
d) has bond order one.
Which one of these is correct?
(A) a), b) and d)
(B) d) and c)
(C) a) and d)
(D) a), b) and c)
Answer:: (C)

269.    pH value of which one of the following is not equal to one?
(A) 0.05 M H2SO4
(B) 0.1 M HNO3
(C) 50cm3 of 0.4 M HCI +50 cm3 of 0.2M NaOH
(D) 0.1 M CH3 COOH
Answer:: (D)

270.    Phenol  forms a tribromo derivative "X" is ______.
(A) bromine in water
(B) bromine in benzene
(C) bromine in carbon tetrachloride at 0°C.
(D) potassium bromide solution
Answer:: (A)

n-propyl bromide on treating with alcoholic KOH produces propene


259.    n-propyl bromide on treating with alcoholic KOH produces
(A) propane
(B) propene
(C) propyne
(D) propanol
Answer:: (B)

260.    Of the following complex ions, which is diamagnetic in nature?
(A) [CoF6]3–
(B) [NiCl4]2–
(C) [Ni(CN)4]2–
(D) [CuCl4]2–
Answer:: (C)

261.    Of the following which one is classified as polyester polymer?
(A) Nylon-66
(B) Terylene
(C) Backelite
(D) Melamine
Answer:: (B)

262.      One dm3 solution containing 10-5 moles each of Cl- ions and CrO ions is treated
with 10-4 mole of silver nitrate. Which one of the following observations is made?
[KSP Ag2 CrO4, = 4 X 10-12]
[KSP AgCl = 1 x10-10]
(A) Silver chromate gets precipitated first.
(B) Precipitation does not occur.
(C) Both silver chromate and silver chloride start precipitating simultaneously.
(D) Silver chloride gets precipitated first.
Answer:: (D)

263.    One gram of silver gets distributed between 10 cm3 of molten zinc and 100 cm3 of molten lead at 800°C. The percentage of silver in the zinc layer is approximately ______.
(A) 91
(B) 89
(C) 94
(D) 97
Answer:: (D)

264.      One mole of an organic compound 'A' with the formula C3H8O reacts completely with two moles of HI to form X and Y. When 'Y' is boiled with aqueous alkali forms Z.Z
Answer:s the iodoform test. The compound 'A' is ______.
(A) Propan -1 -o1
(B) Propan -2 -o1
(C) methoxyethane
(D) ethoxyethane
Answer:: (C)

Molecules of a noble gas do not possess vibrational energy because a noble gas is monoatomic


251.    Mesomeric effect involves delocalisation of
(A) pi electrons
(B) sigma electrons
(C) protons
(D) none of these
Answer:: (A)

252.    Methoxy methane and ethanol are
(A) Position isomers
(B) Chain isomers
(C) Functional isomers
(D) Optical isomers
Answer:: (C)

253.    Mg+2 is isoelectronic with
(A) Ca2+
(B) Na+
(C) Zn2+
(D) Cu2+
Answer:: (B)

254.    Molarity of a given orthophosphoric acid solution is 3M. It's normality is
(A) 1 N
(B) 2 N
(C) 0.3 N
(D) 9 N
Answer:: (D)

255.    Mole fraction of the solute in a 1.00 molal aqueous solution is
(A) 1.7700
(B) 0.1770
(C) 0.0177
(D) 0.0344
Answer:: (C)

256.    Molecules of a noble gas do not possess vibrational energy because a noble gas ______.
(A) is chemically inert
(B) is monoatomic
(C) is diamagnetic
(D) has completely filled shells
Answer:: (B)

257.    N2 + 3H2 Ý 2NH3 + heat. What is the effect of the increase of temperature on the equilibrium of the reaction?
(A) equilibrium is shifted to the left
(B) equilibrium is shifted to the right
(C) equilibrium is unaltered
(D) reaction rate does not change
Answer:: (A)

258.    Name the type of the structure of silicate in which one oxygen atom of [SiO4]4– is shared?
(A) Three dimensional
(B) Linear chain silicate
(C) Sheet silicate
(D) Pyrosilicate
Answer:: (D)

ln electrophillic aromatic substitution reaction, the nitro group is meta directing because it decreases electron density at meta position


244.    ln electrophillic aromatic substitution reaction, the nitro group is meta directing because it
(A) increases electron density at meta position
(B) increases electron density at ortho and para positions
(C) decreases electron density at ortho and para positions
(D) decreases electron density at meta position
Answer:: (C)

245.    ln the electrolysis of acidulated water, it is desired to obtain 1.12 cc of Hydrogen per second under S.T.P. condition. The current to be passed is
(A) 19.3 Amp
(B) 0.965 Amp
(C) 1.93 Amp
(D) 9.65 Amp
Answer:: (D)

246.    Lucas test is associated with
(A) Carboxylic acid
(B) Alcohols
(C) Aldehydes
(D) Phenols
Answer:: (B)

247.    Malleability and ductility of` metals can be accounted due to
(A) the presence of electrostatic force
(B) the crystalline structure in metal
(C) the capacity of` layers of metal ions to slide over the other
(D) the interaction of` electrons with metal ions in the lattice
Answer:: (C)

248.    Mass of 0.1 mole of Methane is
(A) 1 g
(B) 16 g
(C) 1.6 g
(D) 0.1 g
Answer:: (C)

249.    Maximum number of molecules of CH3I that can react with a molecule of CH3NH2 are
(A) 1
(B) 2
(C) 4
(D) 3
Answer:: (D)

250.    Mercury is a liquid metal because
(A) it has a completely filled s-orbital
(B) it has a small atomic size
(C) it has a completely filled d-orbital that prevents d-d overlapping of orbitals
(D) it has a completely filled d-orbital that causes d-d overlapping
Answer:: (C)

LIVE CHAT