Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by PRChecker.info service

Showing posts with label Pakistan Affairs MCQs. Show all posts
Showing posts with label Pakistan Affairs MCQs. Show all posts

Friday, February 5, 2016

Pakistan Affairs MCQs-35

291.    First Lady Major General in the Pakistan Army was
A.    Dr. Shahida Malik
B.    Shehzadi Gulfam
C.    Shaista Ikramuliah
D.    Benazir Bhutto

292.    First Vice President of Pakistan was
A.    Liaquat Ali Khan
B.    Nur-ul-Amin
C.    Ayub Khoro
D.    None of these

293.    First Joint chief of Staff Committee was
A.    Gen. Frank Meservy
B.    G.M. Ayub Khan
C.    General Muhammad Shariff
D.    Lt Gen Riaz Hussain

294.    First governor of Gilgit-Baltistan was
A.    Shehzadi Gulfam
B.    Shaista Ikramuliah
C.    Dr. Shahida Malik
D.    Shamma Khalid

295.    First Foreign Minister of Pakistan was
A.    Sir Zafarullah Khan
B.    Lt Gen Riaz Hussain
C.    Liaquat Ali Khan
D.    None of these

296.    First SOS village of Pakistan was
A.    Karachi
B.    Sialkot
C.    Lahore
D.    Multan

297.    First DNA Test laboratory was established at
A.    Lahore
B.    Islamabad
C.    Karachi
D.    Quetta

298.    First female vice chancellor in Pakistan was
A.    Shaista Ikramuliah
B.    Begum Ra'na Liaqat AN Khan
C.    Najma Najam
D.    None of these

299.    First female representative of Pakistan in the UN was
A.    Shamshad Akhtar
B.    Benazir Bhutto
C.    Najma Najam
D.    Shaista Ikramuliah

300.    First women pilot in Pakistan was
A.    Shukriya Khanam
B.    Shehzadi Gulfam
C.    Shahida Malik
D.    None of these

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
291.    A
292.    B
293.    C
294.    D
295.    A
296.    C
297.    B
298.    C
299.    D
300.    A

Pakistan Affairs MCQs-34

281.    First Finance Minister of Pakistan was
A.    Ghulam Muhammad
B.    Fazlur Rehman
C.    Fahmeeda Mirza
D.    None of these

282.    First Interior Minister of Pakistan was
A.    Fahmeeda Mirza
B.    Ghulam Muhammad
C.    Fazlur Rehman
D.    Benazir Bhutto

283.    Youngest Prime Minister of Pakistan was
A.    Fahmeeda Mirza
B.    Benazir Bhutto
C.    Ghulam Muhammad
D.    None of these

284.    First Chairman of the Senate was
A.    Syeda Abida Hussain
B.    Shahida Jamil
C.    Tasleem Aslam
D.    Habib Ullah Khan

285.    First TV station was at
A.    Karachi
B.    Lahore
C.    Multan
D.    Faisalabad

286.    First public airline of Pakistan was
A.    PIA
B.    Blue Airways
C.    Orient Airline
D.    None of these

287.    First private Airline of Pakistan
A.    PIA
B.    Blue Airways
C.    Hajvery Airline
D.    Orient Airline

288.    First female minister of law and human rights was
A.    Shahida Jamil
B.    Tasleem Aslam
C.    Dr. Attiya Inayatullah
D.    Syeda Abida Hussain

289.    First female Minister of Population
A.    Dr. Attiya Inayatullah
B.    Tasleem Aslam
C.    Shahida Jamil
D.    None of these

290.    First female deputy speaker in Pakistan
A.    Shahida Jamil
B.    Dr. Attiya Inayatullah
C.    Begum Shaista Suhrawady Ikramullah
D.    Begum Jahanara Shahnawaz

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
281.    A
282.    C
283.    B
284.    D
285.    B
286.    C
287.    C
288.    A
289.    A
290.    D

Pakistan Affairs MCQs-33

271.    Pakistan opened its first embassy in
A.    China
B.    Afghanistan
C.    Iran
D.    India

272.    First head of state to visit Pakistan in 1947 was
A.    Ameer of Kuwait
B.    Ameer of Saudi Arabia
C.    Ameer of Iran
D.    None of these

273.    India stopped the passage of water from the rivers Ravi and Sutluj in
A.    April 1948
B.    February 1948
C.    March 1948
D.    June 1948

274.    Quaid-e-Azam relief fund was set up in
A.    September 1948
B.    September 1947
C.    September 1946
D.    October 1947

275.    India and Pakistan mutually came to an agreement that Pakistan would get_______ Rs. as her share
A.    700 crore
B.    650 crore
C.    600 crore
D.    750 crore

276.    Pakistan Fund was setup by Quaid in
A.    Jan 1947
B.    Feb 1947
C.    June 1947
D.    July 1947

277.    State Bank of Pakistan was inaugurated by Quaid in
A.    June 1948
B.    July 1948
C.    Feb 1948
D.    Jan 1948

278.    White strip in the flag was added in August 1947. When was moon and star added in the flag
A.    Jan 1949
B.    June 1949
C.    July 1949
D.    Feb 1949

279.    Who was called the iron man of NWFP
A.    Ayub Khoro
B.    Khan Qayyum Khan
C.    Liaqat Ali Khan
D.    None of these

280.    Peer Sahib Manki Shareef founded the following party in September 1949
A.    PPP
B.    PML-N
C.    MQM
D.    Awami Muslim League

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
271.    C
272.    A
273.    A
274.    B
275.    D
276.    C
277.    B
278.    D
279.    B
280.    D

Pakistan Affairs MCQs-32


261.    Which country is situated in the east of Pakistan
A.    China
B.    India
C.    Afghanistan
D.    Iran

262.    The Objective Resolution of March 12, 1949 was passed by the Constituent Assemble with what significance
A.    It is a Magna Carta of the constitutional history of Pakistan
B.    It does not provide solution to economic problems of the people
C.    It mixes religion with politics
D.    It makes working of the Government complicated

263.    Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of
A.    Lahore
B.    Depalpur
C.    Multan
D.    None of these

264.    An agreement for cooperation was sighned during Turkish President Kennan Everno's visit to pakistan in Feb 1980 in the field of
A.    Defence production
B.    Tourism
C.    Research and Development
D.    Shipping

265.    Sindh Muslim League passed on of the following resolutions in 1938
A.    Federalism to continue
B.    Muslims to join other communities for political progress
C.    Concentration on education
D.    Resolved to have division of India on the basis of Two Nation Theory

266.    How many times did squash player Jansher Khan win World Open
A.    6
B.    7
C.    8
D.    9

267.    Which Pakistani Prime Minister received Indian Prime Minister Atal Behari Vajpayee when he arrived by bus to Lahore
A.    Nawaz Sharif
B.    Benzair Bhutto
C.    Shujat Hussain
D.    Shaukat Aziz

268.    When did Pakistan become a Republic
A.    14/8/1947
B.    23/3/1956
C.    16/12/1971
D.    12/10/1999

269.    Which Indian Cardinal was from Karachi
A.    Ivan Dias
B.    Simon Pimenta
C.    Anthony Padiyara
D.    Valerian Gracias

270.    Who succeeded Zia Ul Haque as President of Pakistan
A.    Rafiq Tarar
B.    Farooq Ahmed Khan Leghari
C.    Ghulam Ishaq Khan
D.    Benzair Bhutto

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
261.    B
262.    A
263.    C
264.    C
265.    D
266.    C
267.    A
268.    B
269.    D
270.    C

Pakistan Affairs MCQs-31

251.    When PPP was established
A.    October 1967
B.    August 1967
C.    November 1967
D.    December 1967

252.    Which incident took place in 1971 which provided India chance to attack on Pakistan
A.    Attack on Indian parliament
B.    Indian drama of hijacking their own plane
C.    Skirmishes on Border
D.    All of them

253.    What was the name of Indian plane that was hijacked in 1971
A.    Ganga
B.    Jamna
C.    Bangla
D.    Lanka

254.    When East Pakistan separated from West Pakistan
A.    26th December 1971
B.    22nd December 1971
C.    16th December 1971
D.    19th December 1971

255.    India recognized the provisional Government of Bangladesh on
A.    December 6, 1971
B.    December 16, 1971
C.    January 1, 1972
D.    December 18, 1971

256.    Under which Article of Contitution of 1973 is Governor Rule imposed in case of failure of constitutional machinery in the province
A.    Article 234
B.    Article 149
C.    Article 189
D.    Article 192

257.    What was the main difficulty which delayed the constitution making in Pakistan
A.    Exact nature of the State
B.    Lack of intererst among members of the Constituent Assembly
C.    The distribution of powers between Federal and Provincial Governments
D.    Corrupt administration

258.    The largest chunk of Punjab Government's Budget (1999-2000) went to the social sector. Which field got the lion's share
A.    Industry
B.    Health
C.    Education
D.    Housing and Roads

259.    Governor - General Ghulam Muhammad dismissed the Prime Minister Kh. Nazimuddin on April 19, 1953 due to
A.    Prime Minister Kh. Nazimuddin proved to be incompetent to grapple with the difficulties faced by the country
B.    Patronage of corruption
C.    Vote of no - confidence was passed in the Consituent Assembly
D.    Political tension created by partisan appeal

260.    Who had the shortest tenure as Governor - General of Pakistan
A.    Iskendar Mirza
B.    Ghulam Muhammad
C.    Kh. Nazimmuddin
D.    Muhammad Ali Jinnah

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
251.    D
252.    B
253.    A
254.    C
255.    B
256.    A
257.    C
258.    A
259.    A
260.    D

Pakistan Affairs MCQs-30

A.    Jhelum
B.    Gomal
C.    Kabul
D.    Ravi

242.    The lower Chenab canal starts from
A.    Rasul
B.    Khanki
C.    Trimun
D.    None of them

243.    Taunsa barrage is situated on
A.    Ravi
B.    Jhelum
C.    Zhob
D.    Indus

244.    Who became second Prime Minister of Pakistan
A.    Choudhry Mohammad Ali
B.    Mohammad Ali Bogra
C.    Khwaja Nazimuddin
D.    Malik Feroz Khan Noon

245.    Which country accepted Pakistan first
A.    Iran
B.    Iraq
C.    Indonesia
D.    China

246.    For how much rupees Ranjit Singh sold the Kashmir
A.    80 lacs
B.    75 lacs
C.    70 lacs
D.    65 lacs

247.    Which headworks of canals irrigating Pakistani areas were unlawfully given to India
A.    Madhopur
B.    Ferozpur
C.    both of them
D.    none of them

248.    India made a cowardly attack on Lahore which resulted as war between two countries. When this war broke out
A.    9th Sep 1965
B.    7th Sep 1965
C.    8th Sep 1965
D.    6th Sep 1965

249.    After the war of 1965 which pact was signed between India and Pakistan
A.    Bilateral Pact
B.    Tashkant Pact
C.    Moscow Pact
D.    Soviet Pact

250.    Who represented Pakistan in Tashkant Meeting
A.    Gen. Ayub Khan
B.    Gen. Yahya Khan
C.    Mr. Zulfiqar Ali Bhutto
D.    Gen. Iskander Mirza

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
241.    A
242.    B
243.    D
244.    C
245.    A
246.    B
247.    C
248.    D
249.    B
250.    A

Pakistan Affairs MCQs-29

231.    The Chaghi hills are located near
A.    Near Quetta
B.    Near Sibi
C.    Pak-Afghan border
D.    At China border

232.    In which of the following provinces Swat, Gomal, Karum and Kabul river flow
A.    KPK
B.    Balochistan
C.    Sindh
D.    Punjab

233.    The length of Ravi river is
A.    730 km
B.    725 km
C.    760 km
D.    720 km

234.    The number of rivers in Balochistan is
A.    10
B.    8
C.    7
D.    9

235.    Gomal river starts from
A.    Iran
B.    Afghanistan
C.    KPK
D.    Balochistan

236.    Which of the following is the oldest dam of Pakistan
A.    Tarbela
B.    Mangla
C.    Gomal zam
D.    Warsak

237.    The number of rivers in Sindh is
A.    3
B.    4
C.    2
D.    5

238.    Warsak dam is situated on river
A.    Indus
B.    Swat
C.    Kabul
D.    Chenab

239.    The Indus plain covers an area of about
A.    205,000 sq. miles
B.    206,000 sq. miles
C.    207,000 sq. miles
D.    200,000 sq. miles

240.    River Ravi originates from
A.    Himachal Pardesh
B.    Northern areas of Pakistan
C.    Tibet
D.    Jammu and Kashmir

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
231.    A
232.    A
233.    D
234.    C
235.    B
236.    D
237.    B
238.    C
239.    D
240.    A

Pakistan Affairs MCQs-28

221.    The Kabul river merges into
A.    Indus river
B.    Jhelum river
C.    Kuram river
D.    Kaghan river

222.    Baran river is flowing in the province of
A.    KPK
B.    Sindh
C.    Balochistan
D.    Punjab

223.    Ras Koh range is situated in
A.    Indus plain
B.    Karakoram
C.    Balochistan
D.    Kirthar range

224.    The Ravi river falls in
A.    Indus
B.    Sutlej
C.    Jhelum
D.    Chenab

225.    Indus river originates from
A.    Kashmir
B.    Ladakh
C.    Tibet
D.    Jammu

226.    The number of barrages constructed on river Indus are
A.    7
B.    6
C.    4
D.    0

227.    The first bio-gas plant was installed in
A.    1974
B.    1975
C.    1972
D.    1978

228.    The smallest dam in Pakistan is
A.    Tarbela
B.    Mangla
C.    Chashma
D.    Warsak

229.    Largest hospital in Pakistan is
A.    Nishtar hospital multan
B.    Service hospital Lahore
C.    Jinnah hospital Lahore
D.    Shaukat Hanam Lahore

230.    Bolan and Rukshan are the rivers flowing in
A.    KPK
B.    Balochistan
C.    Punjab
D.    None of these

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
221.    A
222.    B
223.    C
224.    D
225.    C
226.    B
227.    A
228.    D
229.    A
230.    B

Pakistan Affairs MCQs-27

211.    The biggest market of Pakistan exports is
A.    USA
B.    China
C.    Saudi Arabia
D.    U.K

212.    Who was the first Chief Minister of Sindh
A.    Muhammad Sharif
B.    Ayub Khoro
C.    Zafarullah Khan
D.    Ali Saeed

213.    Who was the first Commander-in-Chief of Army
A.    G.M. Ayub Khan
B.    Gen. George Murphy
C.    Gen. Sadique Chaudhry
D.    Gen. Frank Meservy

214.    Who was the first Chief Minister of Punjab
A.    Sardar Abdur Rab Nishtar
B.    Ayub Khoro
C.    Iftikhar Hussain Memdoot
D.    Muhammad Sharif

215.    Which one of these is first Cruise Missile of Pakistan
A.    Ra'ad
B.    AGM-65 Maverick
C.    Hatf VII (Babur)
D.    None of these

216.    Who was the first Commander-in-Chief of Air Force
A.    Air Marshal Frank Murphy
B.    Air Marshal Asghar Khan
C.    Air Vice Marshal Zafar Khan
D.    Air Vice Marshal Allan Perry Keene

217.    Who was the first Governor of KPK
A.    Sir George Cunningham
B.    Muhammad Sadiq Chaudhry
C.    Muhammad Sharif
D.    Frank Meservy

218.    Who was the first President of Pakistan
A.    Malik Ghulam Muhammad
B.    Iskander Mirza
C.    Muhammad Ali Jinnah
D.    Sir Khawaja Nazimuddin

219.    Who was the first Governor of Balochistan
A.    Lt Gen Riaz Hussain
B.    Sahibzada Muhammad Khurshid
C.    Ayub Khan
D.    Muhammad Sadique Chaudhry

220.    When was the first Pakistani Postal Stamp issued
A.    August 1948
B.    December 1947
C.    February 1948
D.    July 1948

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
211.    A
212.    B
213.    D
214.    C
215.    C
216.    D
217.    A
218.    B
219.    B
220.    D

Pakistan Affairs MCQs-26

201.    Chief Minister of Gilgit-Baltistan is
A.    Mr. Muhammad Jaffar
B.    Syed Mehdi Shah
C.    Mr. Deedar Ali
D.    Mr. Muhammad Ali Akhtar

202.    Minister of Agriculture, Fisheries and Livestock in Gilgit-Baltistan is
A.    Shiekh Nisar Hussain Serbaz
B.    Mr. Bashir Ahmed
C.    Mr. Aftab Haider
D.    Dr. Ali Madad Sher

203.    Minister of water and power in Gilgit-Baltistan
A.    Mr. Muhammad Jaffar
B.    Mr. Deedar Ali
C.    Mr. Muhammad Ali Akhtar
D.    Syed Mehdi Shah

204.    Governor of Gilgit-Baltistan is
A.    Syed Mehdi Shah
B.    Mr. Muhammad Jaffar
C.    Syed Pir Karam Ali Shah
D.    Mr. Aftab Haider

205.    Which is the biggest mosque in Pakistan
A.    Jamia Mosque Karachi
B.    Shahi Mosque Lahore
C.    Chandni Mosque Peshawar
D.    Faisal Mosque Islamabad

206.    Which one of the following is the biggest man made lake found in Pakistan
A.    Hub lake
B.    Manchar lake
C.    Halegi lake
D.    Keenjhar lake

207.    Which one of the following is the biggest natural lake found in Pakistan
A.    Lalusar
B.    Saif-ul-Muluk
C.    Manchar
D.    Sat Para

208.    The biggest airline of Pakistan is
A.    PIA
B.    Blue Airways
C.    Ithiad Airline
D.    None of these

209.    Which is the biggest cricket stadium in Pakistan
A.    Iqbal Stadium Faisalabad
B.    Qaddafi Stadium Lahore
C.    National Stadium Karachi
D.    None of these

210.    Where is the biggest hydro-electric power station found in Pakistan
A.    Tarbela dam
B.    Khanpur dam
C.    Mangla dam
D.    Warsak dam

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
201.    B
202.    A
203.    B
204.    C
205.    D
206.    D
207.    C
208.    A
209.    C
210.    A

Pakistan Affairs MCQs-25

191.    Who is the Federal Minister of Information Broadcasting and National Heritage
A.    Mr. Pervaiz Rashid
B.    Sardar Muhammad Yousaf
C.    Chaudhry Nisar Ali Khan
D.    Mr. Zahid Hamid

192.    Who is the Federal Minister of Industries and Production
A.    Muhammad Ishaq Dar
B.    Mr. Ghulam Murtaza Khan Jatoi
C.    Mr. Pervaiz Rashid
D.    Sikandar Hayat Khan Bosan

193.    Who is the Federal Minister of Railways
A.    Khawaja Muhammad Asif
B.    Mr. Pervaiz Rashid
C.    Mr. Ahsan Iqbal
D.    Khawaja Saad Rafique

194.    Name the biggest Hockey Stadium of Pakistan
A.    Hockey Stadium Faisalabad
B.    Hockey Stadium Islamabad
C.    National Hockey Stadium Lahore
D.    National Stadium Karachi

195.    Name the biggest Commercial Bank of Pakistan
A.    Muslim Commercial Bank
B.    United Bank Ltd
C.    Al-Falah Bank
D.    Habib Bank Ltd

196.    Which is the biggest Desert found in Pakistan
A.    Thar
B.    Cholistan
C.    Rohi
D.    None of these

197.    Name the biggest Park (area wise) in Pakistan
A.    Bagh-e-Jinah Lahore
B.    Ayub National Park
C.    Changa Manga
D.    None of these

198.    Minister of Zakat and Usher, Excise and Taxation, Industries and Minerals in Gilgit-Baltistan
A.    Mr. Deedar Ali
B.    Mr. Muhammad Naseer Khan
C.    Eng. Muhammad Ismail
D.    Mr. Muhammad Jaffar

199.    Minister of Health and Population Welfare of Gilgit-Baltistan
A.    Mr. Muhammad Naseer Khan
B.    Mr. Deedar Ali
C.    Haji Gulbar Khan
D.    Raja Azam Khan

200.    Ministers of Works in Gilgit-Baltistan
A.    Haji Gulbar Khan
B.    Mr. Aftab Haider
C.    Dr. Ali Madad Sher
D.    Mr. Bashir Ahmed

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
191.    A
192.    B
193.    D
194.    C
195.    D
196.    A
197.    B
198.    B
199.    C
200.    D

Pakistan Affairs MCQs-24

181.    The Mineral Development Corporation was established in
A.    1979
B.    1981
C.    1974
D.    1978

182.    Sulphur is found in
A.    Koh-i-Sultan
B.    Hyderabad
C.    Chitral
D.    All of these

183.    How many oil refineries are working in Pakistan
A.    4
B.    2
C.    8
D.    6

184.    Chromite is found in Pakistan in the area of
A.    Kalat
B.    Chitral
C.    Kalabagh
D.    Muslim bagh

185.    The current Chief Justice of Lahore High Court is
A.    Justice Nasir Saeed Sheikh
B.    Justice Umar Ata Bandial
C.    Justice Sheikh Najam ul Hasan
D.    Justice Khawaja Imtiaz Ahmed

186.    Who is the Federal Minister of Finance, Revenue, Economic Affairs, Statistics and Privatization
A.    Senator Muhammad Ishaq Dar
B.    Chaudhry Nisar Ali Khan
C.    Mr. Pervaiz Rashid
D.    Mr. Ahsan Iqbal

187.    Who is the Federal Minister of National Food Security and Research
A.    Shahid Khaqan Abbasi
B.    Sikandar Hayat Khan Bosan
C.    Sardar Muhammad Yusaf
D.    Sadaruddin Shah Rashidi

188.    Who is the Federal Minister of Interior and Narcotics control
A.    Khawaja Muhammad Asif
B.    Rehman Malik
C.    Chaudhry Nisar Ali Khan
D.    Rana Tanveer Hussain

189.    The deposits of copper, gold and silver have been discovered at
A.    Aghari
B.    Dadhak
C.    Dakhni
D.    Saindak

190.    When the production of iron ore started in Pakistan
A.    1949
B.    1957
C.    1951
D.    1958

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
181.    C
182.    D
183.    A
184.    D
185.    B
186.    A
187.    B
188.    C
189.    D
190.    B

Pakistan Affairs MCQs-23

171.    How much total production of oil is produced by Dhulian and Balkassar oil fields
A.    70%
B.    90%
C.    80%
D.    85%

172.    Kalabagh is famous for the mineral of
A.    Iron
B.    Sulphur
C.    Salt
D.    None of these

173.    Copper is used in the production of
A.    Brick kilns
B.    Children toys
C.    Kitchen utilities
D.    Electric wires

174.    Who is the current IG of KPK police
A.    Ihsan Ghani
B.    Mahmood Ali Khan Chaudhry
C.    Nasir Khan Durrani
D.    Ali Ahmed

175.    The current Chief Justice of Balochistan High Court is
A.    Justice Muhammad Noor Meskanzai
B.    Justice Syeda Tahira Safdar
C.    Justice Jamal Khan Mandokhail
D.    Justice Qazi Faez Isa

176.    How much of the total Natural Gas is obtained from Sui
A.    43%
B.    38%
C.    40%
D.    33%

177.    The first gas field discovered in 1952 was at
A.    Dhulian
B.    Mial
C.    Pirkoh
D.    Sui

178.    Which of the following areas are important for mineral wealth in Pakistan
A.    Areas of Wazirastan
B.    Chitral
C.    Northern Eastern Balochistan
D.    All of these

179.    Which area has the biggest deposits of iron ore
A.    Koh-i-Sultan
B.    Chitral
C.    Koh-i-Sulaiman
D.    Kalabagh

180.    The current Honourable Wafaqi Mohtasib (Ombudsman) of Pakistan is
A.    Qazi Faez Isa
B.    Tassaduq Hussain Jillani
C.    Salman Farooqui
D.    Justice Muhammad Anwar Khan Kasi

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
171.    B
172.    A
173.    D
174.    C
175.    D
176.    A
177.    D
178.    D
179.    D
180.    C

Friday, January 29, 2016

Pakistan Affairs MCQs-20

71. The first Pakistani woman to scale Mount Everest is _________ .
A. Saba Khan
B. Samina Baig
C. Ayesha Ishaq
D. Shiza Bilal

72. Gomal Zam Dam has been constructed in __________ .
A. South Waziristan Agency
B. North Waziristan Agency
C. Khyber Agency
D. Mohmand Agency

73. Gomal Zam Dam was inaugurated on 12 September 2013 by ________.
A. Nawaz Sharif
B. Asif Zardari
C. Gen. (R) Ashfaq Pervez Kiyani
D. Khawaja Muhammad Asif

74. The first private Hydel Power plant, constructed by Laraib Energy Limited is located at ___________ .
A. Hub
B. Mangla
C. Gwadar
D. Mianwali

75. Who is the chairman of NAB?
A. Saeed Ahmed Sargana
B. Chaudhry Qamar Zaman
C. Chaudhry Rashid Ahmed
D. Rao Tehsin

76. Who is the Attorney General of Pakistan?
A. Irfan Qadir
B. Munir A. Malik
C. Justice (R) Anwar ul Haq
D. Akram Sheikh

77. India has constructed "Baglihar Dam" in __________ district of Occupied Kashmir.
A. Udhampur
B. Poonch
C. Jammu
D. Doda

78. India is constructing "Kishanganga Dam" on the __________ River.
A. Indus
B. Ravi
C. Jhelum
D. Sutlej

79. The total number of Agencies in Federally Administrated Tribal Areas (FATA) are __________ .
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

80. General Raheel Ashraf took oath as Army Chief on __________ .
A. 23 November 2013
B. 25 November 2013
C. 27 November 2013
D. 29 November 2013

ANSWERS: MCQS PAKISTAN AFFAIRS (71 - 80)
71. B
72. A
73. D
74. B
75. B
76. B
77. D
78. C
79. C
80. D

Pakistan Affairs MCQs-21

71. The first Pakistani woman to scale Mount Everest is _________ .
A. Saba Khan
B. Samina Baig
C. Ayesha Ishaq
D. Shiza Bilal

72. Gomal Zam Dam has been constructed in __________ .
A. South Waziristan Agency
B. North Waziristan Agency
C. Khyber Agency
D. Mohmand Agency

73. Gomal Zam Dam was inaugurated on 12 September 2013 by ________.
A. Nawaz Sharif
B. Asif Zardari
C. Gen. (R) Ashfaq Pervez Kiyani
D. Khawaja Muhammad Asif

74. The first private Hydel Power plant, constructed by Laraib Energy Limited is located at ___________ .
A. Hub
B. Mangla
C. Gwadar
D. Mianwali

75. Who is the chairman of NAB?
A. Saeed Ahmed Sargana
B. Chaudhry Qamar Zaman
C. Chaudhry Rashid Ahmed
D. Rao Tehsin

76. Who is the Attorney General of Pakistan?
A. Irfan Qadir
B. Munir A. Malik
C. Justice (R) Anwar ul Haq
D. Akram Sheikh

77. India has constructed "Baglihar Dam" in __________ district of Occupied Kashmir.
A. Udhampur
B. Poonch
C. Jammu
D. Doda

78. India is constructing "Kishanganga Dam" on the __________ River.
A. Indus
B. Ravi
C. Jhelum
D. Sutlej

79. The total number of Agencies in Federally Administrated Tribal Areas (FATA) are __________ .
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

80. General Raheel Ashraf took oath as Army Chief on __________ .
A. 23 November 2013
B. 25 November 2013
C. 27 November 2013
D. 29 November 2013

ANSWERS: MCQS PAKISTAN AFFAIRS (71 - 80)
71. B
72. A
73. D
74. B
75. B
76. B
77. D
78. C
79. C
80. D

Pakistan Affairs MCQs-22

61. Coal-based power project is approved at _________ .
A. Khairpur
B. Thatta
C. Karachi
D. Jamshoro

62. Contract to operate Gwadar Port was given to __________ .
A. United States
B. China
C. Saudi Arabia
D. Dubai

63. Iran to set up oil refinary in _________ .
A. Gwadar
B. DG Khan
C. DI Khan
D. Quetta

64. Before General Elections 2013, who was the caretaker Prime Minister of Pakistan?
A. Mir Hazara Khan
B. Najam Sethi
C. Fakharuddin G. Ibrahim
D. Rana Bhagwan Das

65. Who serves as the acting Prime Minister in the absence of Prime Minister?
A. Federal Senior Minister
B. Speaker National Assembly
C. Chairman Senate
D. Foreign Minister

66. General Elections 2013 were held on __________ .
A. 10 May 2013
B. 11 May 2013
C. 12 May 2013
D. 13 May 2013

67. Pakistani film __________ won best film award in United States.
A. War
B. Sargam
C. Lamha
D. None of these

68. Nawaz Sharif sworned in as Prime Minister of Pakistan on __________?
A. 02 June 2013
B. 05 June 2013
C. 07 June 2013
D. 09 June 2013

69. President Mamnoon Hussain took oath on __________ .
A. 05 September 2013
B. 07 September 2013
C. 09 September 2013
D. 11 September 2013

70. The newest district of Balochistan is __________ .
A. Sheerani
B. Jhal Magsi
C. Washuk
D. Lehri

ANSWERS: MCQS PAKISTAN AFFAIRS (61 - 70)

61. D
62. B
63. A
64. A
65. B
66. B
67. C
68. B
69. C
70. D

Pakistan Affairs MCQs-19

58. Pakistan purchased Gawader from __________ .
A. Oman
B. Iran
C. Kuwait
D. None of these

59. Natural Gas was discovered in Sui, Baluchistan in __________ .
A. 1948
B. 1950
C. 1952
D. 1954

60. The foundation stone of Diamer-Bhasha Dam was laid by __________ .
A. Pervaiz Musharraf
B. Yousuf Raza Gilani
C. Shaukat Aziz
D. Asif Zardari
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS OF PAKISTAN MCQs

58. A
59. C
60. B

Pakistan Affairs MCQs-18

51. The Iran-Pakistan gas pipeline was officially inaugurated on _______.
A. March 11, 2013
B. March 13, 2013
C. March 15, 2013
D. March 17, 2013

52. The Iran–Pakistan gas pipeline is also called __________.
A. friendship pipeline
B. future pipeline
C. peace pipeline
D. unity pipeline

53. Foreign Secretary of Pakistan is __________ .
A. Jalil Abbas Jilani
B. Tariq Fatimi
C. Salman Bashir
D. Aizaz Chaudhry

54. Number of Districts in Sindh province are __________ .
A. 21
B. 22
C. 23
D. 24

55. Who chose the name of Pakistan?
A. Quaid-e-Azam
B. Allama Iqbal
C. Hafiz Jalandhri
D. Chaudry Rehmat Ali

56. The national anthem of Pakistan is written by?
A. Quaid-e-Azam
B. Allama Iqbal
C. Hafiz Jalandhri
D. Chaudry Rehmat Ali

57. Who was convicted in Rawalpindi Conspiray Case?
A. Faiz Ahmed Faiz
B. Habib Jalib
C. Shorash Kashmiri
D. Hafiz Jalandhri

ANSWERS: CURRENT AFFAIRS OF PAKISTAN MCQs
51. A
52. C
53. D
54. D
55. D
56. C
57. A

Pakistan Affairs MCQs-17

41. Muhammad bin Qasim entered Sindh in __________ A.D.
A. 612
B. 660
C. 712
D. 760

42. The objective resolution of Pakistan was passed on _________ .
A. Mrach 12, 1948
B. August 12, 1948
C. Mrach 12, 1949
D. August 12, 1949

43. _________ allowed East India Company to reside and build factories inSurat.
A. Jahangir
B. Humayun
C. Akbar
D. Shah Jahan

44. Muhammad Ali Bogra's formula was presented to the constituent assembly on __________ .
A. March 7, 1952
B. October 7, 1952
C. March 7, 1953
D. October 7, 1953

45. The constitution of 1973 was came into effect on __________ .
A. March 12, 1973
B. March 23, 1973
C. August 14, 1973
D. September 06, 1973

46. A total of __________ amendments to the constitution of 1973 have been passed by the Parliament.
A. 19
B. 20
C. 21
D. 22

47. Faisal Mosque was built by a/an _________ architect.
A. Saudi
B. Turkish
C. American
D. French

48. The governor of Punjab is __________.
A. Chaudhry Sarwar
B. Salman Taseer
C. Shehbaz Sharif
D. Rafique Rajwana

49. Tarbela Dam is located in __________ District.
A. Wazirabad
B. Jhelum
C. Mirpur
D. Haripur

50. Mirani Dam is located in __________ District.
A. Turbat
B. Swabi
C. Khuzdar
D. Pashin

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
41. C
42. C
43. A
44. D
45. C
46. C
47. B
48. D
49. D
50. A

Wednesday, January 27, 2016

Pakistan Affairs MCQs-16

161. Name the highest glacier of Pakistan
A. Siachen
B. Hispar
C. Butura
D. Baltoro

162. What is the total length of Hispar glacier
A. 63 m
B. 61 m
C. 57 m
D. 59 m

163. Who is the current Director General Military Intelligence (MI)
A. Major General Sarfraz Sattar
B. Major General Asjad Shiekh
C. Major General Hameed Sultan
D. Major General Zeeshan Asghar

164. Who is the current IG of Azad Kashmir AJK Police
A. Khan Baig
B. Zulfiqar Ahmed Cheema
C. Malik Khuda Bakhsh Awan
D. Nasir Khan Durrani

165. Who is the current IG of Motorway Police
A. Mushtaq Sukhera
B. Sikandar Hayat
C. Malik Khuda Bakhsh Awan
D. Zulfiqar Ahmed Cheema

166. Who is the current Chairman of NAB ( National Accountability Bureau)
A. Fasih Bokhari
B. Qamar Zaman Chaudhry
C. Abdul Rauf Ch.
D. Khushnood Lashari

167. What is the total length of Siachen Glacier
A. 72.5 km
B. 71.5 km
C. 67 km
D. 63 km

168. Which of the following glaciers are present in Karakoram range
A. Siachen,Hispar and Biafo
B. Batura
C. Chogo Lungma and Yengunta
D. All of these

169. How much area of Mountain region is covered by glaciers in Pakistan
A. 17%
B. 21%
C. 13%
D. 20%

170. Baltoro galcier is situated in the mountain range of
A. Hindu Kush
B. Karakoram
C. Himalayas
D. Sulaiman

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQs
161. A
162. B
163. A
164. C
165. D
166. B
167. A
168. D
169. C
170. B


LIVE CHAT