Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by PRChecker.info service

Showing posts with label Every day Science. Show all posts
Showing posts with label Every day Science. Show all posts

Sunday, February 7, 2016

EVERYDAY SCIENCE MCQs-6

51. Einstein’s famous equation which states that mass and energy are interchangeable is?
A. E = mc2
B. E = cm2
C. M = ec2
D. M = ce2

52. The SI unit of electric current is?
A. Coloumb
B. Ampere
C. Volt
D. Watt

53. The principal constituent of the atmosphere of the Earth is?
A. Oxygen
B. Carbon
C. Hydrogen
D. Nitrogen

54. What is Dry Ice?
A. Solid Oxygen
B. Solid Carbon Dioxide
C. Solid Hydrogen
D. Solid Nitrogen

55. What are the primary colours?
A. White, Black, Blue
B. Red, Yellow, Blue
C. Red, Orange, Blue
D. Red, Green, Blue

56. Digestion of food is completed in the __________.
A. small intestine
B. large intestine
C. stomach
D. Liver

57. Carrot is good source of Vitamin?
A. A
B. B complex
C. C
D. D

58. For proper formation of teeth, __________ is essential.
A. iodine
B. copper
C. fluorine
D. iron

59. Deficiency of __________ causes loss of appetite and poor growth.
A. zinc
B. iodine
C. copper
D. iron

60. Meteorology is the study of?
A. seasons
B. atmosphere
C. air and sounds
D. winds and clouds

ANSWERS: SCIENCE QUIZZES
51.  A
52.  B
53.  D
54.  B
55.  D
56.  A
57.  A
58.  C
59.  A
60.  B



EVERYDAY SCIENCE MCQs-4

41. The position of an element in the Periodic Table is determined by its __________ number.
A. Electron
B. Proton
C. Neutron
D. Positron

42. The salinity of sea water is determined by the amount of common salt (Sodium Chloride) in __________ of sea water.
A. 1 gram
B. 10 grams
C. 1 kg
D. 10 kg

43. The planet which is easily visible from the Earth is?
A. Mercury
B. Venus
C. Mars
D. Jupiter

44. The Great Spot is on the planet __________.
A. Saturn
B. Venus
C. Mars
D. Jupiter

45. The Great Spot is a __________.
A. Mountain
B. Desert
C. Frozen Carbon dioxide
D. Storm

46. The bodyguard of the Earth is __________ that save the Earth from many Comets and Asteroids.
A. Mars
B. Saturn
C. Uranus
D. Jupiter

47. 1 light year = ?
A. 9.5x106 km
B. 9.5x109 km
C. 9.5x1012 km
D. 9.5x1018 km

48. The planets visible to us without using a telescope are __________.
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

49. According to Big Bang Theory, the Universe began about __________ billion years ago.
A. 10 – 20
B. 20 – 30
C. 30 – 40
D. 40 – 50

50. Biosensor is used to measure?
A. Blood glucose level
B. The body pH value
C. Amount of hemoglobin
D. Salinity in Urine

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE MCQs
41. B
42. C
43. B
44. D
45. D
46. D
47. C
48. C
49. A
50. A

EVERYDAY SCIENCE MCQs-5


31. During winter in cold countries, the __________ is mixed to melt the ice on the icy roads.
A. Salt
B. Chlorine
C. Carbon dioxide
D. Water

32. In a very low temperature which from the following will freeze at last?
A. River water
B. Canal water
C. Sea water
D. Water in a lake

33. The nearest planet to the Earth is _________.
A. Venus
B. Mercury
C. Mars
D. Moon

34. The planet that moves round the Sun at the highest speed is?
A. Jupiter
B. Venus
C. Mars
D. Mercury

35. In general, Comets have __________ orbits.
A. Elliptical
B. Highly elliptical
C. Circular
D. Parabolic

36. GPS is an abbreviation for?
A. Global Poles System
B. Global PolySiliconium Store
C. Global Positioning System
D. Global Position Structure

37. Oxidation is a chemical reaction involving the __________.
A. Gain of Electrons
B. Loss of Electrons
C. Gain of Protons
D. Loss of Protons

38. At night, Plants intake __________ and release __________.
A. Oxygen – Carbon dioxide
B. Carbon dioxide – Oxygen
C. Oxygen – Carbon monoxide
D. Carbon monoxide – Oxygen

39. Urine is produced in __________.
A. Kidneys
B. Lungs
C. Large intestine
D. Liver

40. Blood is cleaned by __________.
A. Lungs
B. Liver
C. Heart
D. Kidneys

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE QUIZZES
31. A
32. C
33. A
34. D
35. B
36. C
37. B
38. A
39. A
40. D

EVERYDAY SCIENCE MCQs-3

21. CNG stands for?
A. Converted Natural Gas
B. Conduced Natural Gas
C. Conducted Natural Gas
D. Compressed Natural Gas

22. Which from the following is true for "Sound"?
A. Sound cannot travel through a vaccum
B. Sound cannot travel through gases
C. Sound cannot travel through liquids
D. Sound cannot travel through solids

23. When white light is passed through a prism, it splits into __________ colours.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

24. 1 nanometer = ?
A. 10-3 meter
B. 10-6 meter
C. 10-9 meter
D. 10-12 meter

25. Instrument used for measuring very high temperature is __________.
A. Pyroscope
B. Pyrometer
C. Seismograph
D. Xylometer

26. Sound waves are _________ waves.
A. Transverse
B. Electromagnetic
C. Longitudinal
D. none of these

27. The lifespan of White Blood Cells is __________ day(s).
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

28. The fluid part of blood is known as __________.
A. plasma
B. platelets
C. blood cells
D.

29. X-rays were discovered by __________.
A. Rontgen
B. Thomson
C. Rutherford
D. Bacquerel

30. The speed of light is __________.
A. 280,000 km/s
B. 300,000 km/s
C. 320,000 km/s
D. none of these

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE QUIZ
21. D
22. A
23. B
24. C
25. B
26. C
27. A
28. A
29. A
30. B

EVERYDAY SCIENCE MCQs-2

11. The Sun is a __________.
A. Star
B. Planet
C. Asteroid
D. Meteor

12. The average adult has a blood volume of about __________ liters.
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

13. The most abundant element in the universe is __________.
A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Carbon Dioxide
D. Silicon

14. The most abundant element in the Earth's crust is __________.
A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Carbon Dioxide
D. Silicon

15. Each day human body breathe in __________ liters of air.
A. 5,000 to 10,000
B. 10,000 to 15,000
C. 15,000 to 20,000
D. 20,000 to 25,000

16. Deficiency of Vitamin-D results in __________.
A. night blindness
B. rickets
C. scurvy
D. hair fall

17. The SI unit of "pressure" is _________.
A. pascal
B. joule
C. tesla
D. henry

18. The most densest substance on the Earth is __________.
A. Platinum
B. Copper
C. Steel
D. Osmium

19. A camera uses a __________ to form an image.
A. convex lens
B. concave lens
C. condenser lens
D. none of these

20. Which from the following is NOT a conductor?
A. Aluminium
B. Silicon
C. Graphite
D. All are conductors

ANSWERS: SCIENCE MCQs


EVERYDAY SCIENCE MCQs-1

1. Which is the outermost planet in the solar system?
A. Mercury
B. Pluto
C. Neptune
D. Uranus

2. The SI unit of charge is __________.
A. Ampere
B. Coulomb
C. Ohm
D. Volt

3. Very High Frequency (VHF) have __________ wavelengths.
A. shorter
B. shortest
C. longer
D. longest

4. Long-sight defect could be corrected by using __________ lens.
A. concave
B. vonvex
C. diverging
D. none of these

5. Deficiency of Vitamin-A results in __________.
A. night blindness
B. rickets
C. scurvy
D. hair fall

6. For a fixed mass of gass at constant temperature, if we decrease volume, the pressure will _________.
A. also decrease
B. increase
C. remains constant
D. none of these

7. The lifespan of Red Blood Cells is __________ days.
A. 60
B. 120
C. 180
D. 240

8. The density of water is __________.
A. 1 g/cm3
B. 1.5 g/cm3
C. 2 g/cm3
D. none of these

9. Radioactivity was discovered by __________.
A. Kelvin
B. Thomson
C. Rutherford
D. Bacquerel

10. A device which converts chemical energy into electrical energy is called __________.
A. motor
B. generator
C. moving-coil meter
D. battery

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE MCQs
1.    C
2.    B
3.    A
4.    B
5.    A
6.    B
7.    B
8.    A
9.    D

10.  D

LIVE CHAT