Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by PRChecker.info service

Tuesday, April 9, 2013

The latitudes that pass through Sikkim also pass through [UPSC 2010 (CS-P)


1. The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers? [UPSC 2009 (CS-P)]
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej
Answer: (b)
2. The latitudes that pass through Sikkim also pass through [UPSC 2010 (CS-P)]
(a) Rajasthan
(b) Punjab
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu & Kashmir
Answer: (a)
3. The lower Gangetic plain is characterised by humid climate with high temperature throughout the year.
Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region? [UPSC 2011 (CS-P)]
(a) Paddy and cotton
(b) Wheat and Jute
(c) Paddy and Jute
(d) Wheat and cotton
Answer: (c)
4. Though coffee and tea both are cultivated on hill slopes, there is some difference between them regarding their cultivation. In this context, consider the following statements:
1. Coffee plant requires a hot and humid climate of tropical areas whereas tea can be cultivated in both tropical and subtropical areas.
2. Coffee is propagated by seeds but tea is propagated by stem cuttings only.
Which of the statements given above is/are correct? [UPSC 2010 (CS-P)]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c)
5. Two important rivers – one with its source in Jharkhand (and known by a different name in Odisha), and another, with its source in Odisha – merge at a place only a short distance from the coast of Bay of Bengal before flowing into the sea. This is an important site of wildlife and biodiversity and a protected area. Which one of the following could be this?  [UPSC 2011 (CS-P)]
(a) Bhitarkanika
(b) Chandipur-on-sea
(c) Gopalpur-on-sea
(d) Simlipal
Answer: (a)
6. Westerlies in southern hemisphere are stronger and persistent than in northern hemisphere Why?
1. Southern hemisphere has less landmass as compared to northern hemisphere.
2. Coriolis force is higher in southern hemisphere as compared to northern hemisphere.
Which of the statements given above is/are correct? [UPSC 2011 (CS-P)]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (a)
7. What causes wind to defect toward left in the Southern hemisphere? [UPSC 2010 (CS-P)]
(a) Temperature
(b) Magnetic field
(c) Rotation of the earth
(d) Pressure
Answer: (c)
8. What could be the main reason/reasons of the formation of African and Eurasian desert belt?
1. It is located in the sub-tropical high pressure cells.
2. It is under the influence of warm ocean currents.
Which of the statements given above is/are correct in this context? [UPSC 2011 (CS-P)]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor
Answer: (a)
9. What is the correct rank order of towns on the basis of population (2001) size? [UPSC 2008]
(a) Greater Mumbai, Delhi, Kolkata, Bangalore, Chennai
(b) Greater Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bangalore
(c) Kolkata, Greater Mumbai, Delhi, Chennai, Hyderabad
(d) Delhi, Greater Mumbai, Kolkata, Chennai, Hyderabad
Answer: (b)
10.Bandipur Sanctuary is located in the State of
(a) Tamil Nadu
(b) Uttar Pradesh
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh
Answer: (c)
Post a Comment

LIVE CHAT